My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Friday, August 28, 2009

Wildlife Taxonomie 1 - Spraakverwarring?

In de biologie houdt de taxonomie zich bezig met het vinden, beschrijven, indelen en benoemen van organismen. Tegenwoordig gebeurt dit veelal op basis van veronderstellingen over hun natuurlijke verwantschap. Vroeger veelal op basis van uiterlijke overeenkomsten, tegenwoordig veelal op basis van DNA onderzoek.

In de taxonomie kun je niet alleen dieren vergelijken, maar ook de namen van de dieren. Zeker als je die dierennamen tussen het Engels en Nederlands vergelijkt. En dit kan voor verwarring en jolijt zorgen. Nederlanders op Safari leren de Engelse, soms Afrikaanse namen. Die weer niet overeenkomen met de Nederlandse naam. En dan maar uitleggen...

De Engelsen zeggen meerkat, waar wij het stokstaartje. Het stokstaartje in de mangoesten familie komt overigens alleen in zuidelijk Afrika voor en zal 'm dus niet tegenkomen. De Meerkat kennen we ook in het Nederlands, maar dit is een apenfamilie die in Afrika veel voorkomt. De Engelsen noemen het weer niet meerkat, maar guenon of Old World Monkeys. Kijk hier als je meer over de achtergronden van de verwarring wilt weten. In Oost-Afrika zal ik er niet onderuit komen meerdere soorten meerkat tegenkomen. Waaronder de groene meerkatten of vervetapen, die de Engelsen weer Vervet Monkeys noemen.

Veel Nederlanders die op safari zijn geweest komen terug met verhalen over wildebeesten. Maar ja, de naam wildebeest komt weer uit het Afrikaans. Wij noemen ze gewoon primair gnoes. Om het verwarrender te maken, noemen Engelsen hun wildebeest als minder gebruikt alternatief weer gnu. En wij kunnen het minder gebruikte alternatief wildebeest kiezen.

Als je een Engels herkauwende eland tegenkomt, dan zit je niet in de Scandinavische bossen, maar kom je gewoon een elandantilope tegen in de Serengeti.

Spraakverwarring is leuk, maar de dieren in Afrika daadwerkelijk zien nog leuker.

No comments:

Post a Comment