My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Saturday, September 12, 2009

Dag 11: Berggorilla’s in Bwindi Impenetrable Forest

11 september. Dit is, was de dag. Naar de berggorilla's in Bwindi Impenetrable Forest. Ik had een permit voor de Nkuringo groep van 19 gorilla's. Uniek, want ze hebben een tweeling. De trackers waren vooruit gegaan. Een zware wandeling dwars door de jungle; je pad kappen en tot 70% steil afdalen – het heet niet voor niets impenetrable forest. Berg steil af, beek over, volgende heuvel steil op, weer af, volgende beek, weer steil omhoog daar waar geen pad is, alleen wortels, stekelstruiken en stengels. Na bijna 2 uur bij de gorilla's. Een uur lang de tijd… Uiteindelijk 19 gorilla's gezien. De eerste die we zagen, zat onder de boom in de schaduw tussen de bosjes. Een 6 jarig mannetje. Volkomen op zijn gemak. Ik zat foto's te maken met gestrekte benen en hij lag op 1,5m van mijn voeten. Daarna de zilverrug in de bosjes. Vooral zilveren rug gezien ;-) Zat er nog een bij. Een groep van zeker 4 gorilla's in de boom die naar beneden kwamen. De tweeling (1 ervan) was erbij. En een baby van een paar maanden! Verder op nog enkele in de boom en een groep van 3 in de bosjes. Hele tijd kunnen bekijken hoe ze zaten te eten en een zat te vlooien. De tijd was toen op. Iedereen pakte zijn camera in de tas die de dragers droegen (geloof me, je hebt een drager nodig…). Toen keerde de gids op ons eerder gehakt paadje om. Verkeerd pad, andere route? Nee, hij stapte naar achteren. Een Blackback van bijna 11 jaar (bijna volwassen mannetje) kwam gemoedelijk over ons paadje gelopen. Iedereen even 2 stappen naar achter de struiken in. Op 40 cm van mijn voeten passeerde hij. En een Blackback is best groot… Gelukkig een paar goede foto's kunnen maken nadat ik van mijn eerste verbauwereerdheid was bekomen. Bij de hoek van het pad links omhoog bleef hij even wachten tot de rest van de groep aan de kant was. Dit was erg gaaf. De bonus van Gorilla Tracking!
De terugwandeling was zwaar, heet, erg vochtig en steil. Maar het was al de modder en vermoeidheid waard! Je hebt er ook echt moeite voor gedaan. Als je de kans hebt, ga naar de gorilla's! Je steunt er ook de lokale gemeenschappen mee.

1 comment:

  1. Heel erg jammer dat je voor een dergelijke reis, een goede conditie nodig hebt. Ik zal er dus nooit komen, of de 'dragers' moeten te porren zijn en me er naartoe brengen.


    Kben zelden jaloers, maar nu kom ik er toch wel heel dicht bij in de buurt.


    Flapoor

    ReplyDelete