My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Monday, October 12, 2009

Dag 41: Vismarkt

Zondag 11 Oktober.
Met B, de Canadese, het noordelijke schiereiland in Dar afgelopen. Richting Ocean Road. Daar kom je bij het stuk strand waar de dhows en andere vissersboten de vis uitladen. Met emmers door het water aan kant gedragen. Meteen naar de vismarkt die ernaast ligt. Ladingen verse vis. Van horsmakrelen tot klein grut en inktvissen. Mannen staan emmergrote blokken ijs in zakken met knuppels stuk te hakken. Och, ongekoelde vis kun je hier ook eten. Het heeft geen tijd om te bederven, zo vers. Aan de andere kant van de weg meer kraampjes, eigenlijk meer betonnen palen met betonnen dak waar kraampjes onder staan. De eerste rij kun je alles kopen om mee in de problemen te komen bij de douane. Roggenstaarten, haaienvinnen, gedroogde egelvissen en koffervissen, gedroogde zeenaalden, allerlei grote schelpen en slakkenhuizen. Erg leuk, maar erg niet verantwoord. Herkomst onbekend... Verderop is alles zwart en rokerig. Grote houtkachels met zwarte schoorstenen, enorme ijzeren woks erop. In de hete olie worden kleine sardientjes (smaken erg lekker overigens) gebakken. "Scorching Hot" is de beste omschrijving. Het was al zeker 40 graden in de schaduw, de mannen daarbinnen zwaar aan het zweten in de hitte, de rook. Al het vuur en vis. Levert mooie beelden op. Eerst langsgelopen en mijn mijn compacte cameraatje stiekem foto's genomen. Later met mijn dikke spiegelreflex en grote lens. En paar mannen vertelden me gewoon, o, maak even een foto, is leuk (in het Swahili met 3 woorden Engels). Visje proeven, nee, ik hoef geen hele hoop te kopen.
B wilde even op de foto met een paar oudere mannen op rieten matten - naast het tentje in de vismarkt waar zij geluncht had en ik alleen Stoney Tangawizi dronk - die mancala (of hoe ze het hier noemen) speelden. Handig als je Swahili spreekt zoals zij.
Alleen foto kon niet. Het spel moest gespeeld worden en uitgelegd. Wie het niet kent: spel heeft een houten bord met voor elke speler 2 rijen met kuilen. Volgens bepaalde regels moet je steentjes (meestal soort bonen) verplaatsen en van de ander zien te stelen. Het spel kent vele varianten en regels. Omdat de man zo snel ging en lekker Swahili ratelde, duurde het voordat B het een beetje doorhad. Inmiddels stond er een groep van 25 locals om het spel heen alles zeer geamuseerd gade te slaan. Altijd leuk, dit soort dingen.
Op de terugweg kwamen we nog twee avontuurlijke Amerikanen tegen. 5 maanden in Oost-Afrika. Waren al in Kenia, Oeganda, Rwanda en zelfs Congo geweest. Nu willen ze via Zanzibar naar Mombassa (de af te raden route) en door naar Soedan, waar ze connecties hebben. Och ja. Het kan allemaal.
Was wel een leuke middag.

No comments:

Post a Comment