My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Thursday, November 19, 2009

Nutteloze Dingen Met Nut

Soms neem je dingen mee op je reis die andere reizigers niet meenemen. Klaarblijkelijk kun je als reiziger zonder. Soms blijken dingen die je meeneemt op reis maar andere reizigers niet toch hun nut te hebben.

* Een stuk klittenband;
In Mikumi ging ik op safari in een open 4x4. De achterbanken waar we op zaten waren vrij hoog en stonden in de achterbak. Zeker 50 cm tussen bank en bodem. Mijn rugzak viel steeds van de voetsteunbuizen. Dus maar het handvat van mijn rugzak aan het zijhek vastgemaakt. Met klittenband.

* Een Zwitsers zakmes;
Ok. Het zakmes wordt over het algemeen als nuttig beschouwd. Toch reizen de meesten zonder rond. En dan. Het flesje bier. Krijg je zonder Zwitserse multitools ook wel open. De kok tijdens de rondreis heeft mijn blikopener wel gebruikt voor een blikje sardientjes. Ook het wegsnijden van een vereelte blaar onder je kleine teen mag geen naam hebben. Nee. Als je besluit met Canadese vriendin B. een fles goede Zuid-Afrikaanse wijn te kopen. Culemborg. Dan wil je geen kurk in je wijn. Niet bruut die kurk in de fles duwen en stukjes kurk nuttigen. Je gebruikt een kurkentrekker. Van je Zwitserse zakmes. En je laat je de wijn zeer wel smaken.

* Een strap om dingen aan je bagage vast te maken en strak te trekken;
Het meest nuttig was het nog in Stone Town. Ik stond op het punt een groot Makonde houtsnijwerk, een meesterstuk, te kopen. Alleen, het ging niet in mijn rugzak mee. Te groot en te zwaar. Per post. Je moet dan wel het gewicht weten. De galeriehoudster had wel een veerunster, zo'n weegapparaat waar je voorwerpen aan hangt. Dat beeld kun je niet aan een veerunster hangen. De enige manier om het beeld te wegen, was door de strap om het beeld te doen en met de veerunster op te tillen.

* Een reep Cadburry's chocola;
Eigenlijk neem je de reep niet mee. Je loopt een enkele keer door de supermarkt. Koopt een veel te dure reep Cadburry's chocola. Met noten en rozijnen. Totaal nutteloos. Maar heel soms. Zoooo lekker!

* Sporttape;
Sporttape kan velerlei gebruikt worden. Losse pleisters vastzetten, gaten in muskietennetten dichten, zelfs voor een verstuikte enkel kan het gebruikt worden. In Dar es Salaam zat Canadese vriendin B. Kaarten te schrijven. Op een gegeven moment mist ze 3 kaarten. Die bleken in een envelop te zitten waar ze niet in hoorden. 1 kaartje per persoon. Envelop openknippen. Kaarten eruit. Hoe krijg je de envelop weer fatsoenlijk dicht als het een slapbruinpapieren envelop betreft waar de kaarten eigenlijk niet inpassen waardoor de randen al zijn opengescheurd? Door het mummificeren van de envelop. Met sporttape.

* Een cardreader;
Niet strikt noodzakelijk voor een backpacker. Je gaat naar een internetcafé. De connectie blijkt redeljk vlot te zijn. Dus je wilt wat foto's uploaden naar je blog. Je pakt een USB-kabel en je cardreader. Je stopt er een geheugenkaart met foto's in. Uploaden maar! Ook erg handig als het internet eruit ligt en je wilt alvast wat blogs schrijven. Even op je geheugenkaart opslaan. En die zit in je cardreader.

* Foto's van thuis;
Als je op reis bent, kom je andere reizigers tegen. En lokale mensen. Je leert elkaar kennen. Zij zijn ook benieuwd naar jouw familie. Hoe plat, groen en hooggebouwd Nederland is. Hoe huizen er daar uitzien. Daarom moet je foto's van thuis meenemen. Doet het goed bij het maken van contact. Uiteraard had ik die niet bij me. Wel een image tank - mobiele harde schijf - waar ik al mijn foto's van mijn reis op kopieer. Plus nog een backup van mijn foto's van Berlijn. In augustus met vrienden naar Berlijn geweest. Foto's van Berlijn laten zien in Tanzania. Dichter bij 'thuis' krijg je het niet...

1 comment: