My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Wednesday, November 18, 2009

Smokkel Tangawizi

11 november 2009. Dag 72.
Sinds de eerste dag dat ik voet zette in Tanzania. In Bukoba. Ben ik verslaafd aan Stoney Tangawizi. Tangawizi is gember in KiSwahili. Ik heb eerder al geschreven over deze limonade met de smaak van scherpe gember. Vriendin J. houdt ook van gember.

Wellicht dus een leuk idee om een flesje van 350 ml. Stoney Tangawizi mee te nemen naar Nederland? Eerst dacht ik, nah, laat ik dat maar niet doen. Stel dat het flesje breekt in mijn rugzak, dan heb ik een enorme zooi! En het zou ook weer extra gewicht betekenen.

Dus zonder Stoney Tangawizi naar het vliegveld. Op het vliegveld moest ik m'n laatste Tanzaniaanse Shillingen uitgeven. Een veel te dure National Geographic - Amerikaanse uitgave - gekocht. Restte me nog 1150 TSh. Genoeg voor 2 snoepjes. En een Stoney Tangawizi. Dus toch maar een flesje gekocht. Stiekem in mijn handbagage gestopt. Mijn ruimbagage was allang ingecheckt en afgevoerd.

Richting de gate. Bagagecontrole. Mijn rugzak en souvenirtas door de scanner. Bijna lege fles water. Inleveren! Opdrinken maar. Een volle fles Kilimanjaro water. Geseald en wel. Cadeautje voor de beveiligingsmeneer. Je kunt altijd proberen vloeistoffen mee te krijgen. Als het niet lukt, pech. En een flesje Stoney Tangawizi. Mag niet mee. Ik uitleggen dat het een cadeautje voor een gemberliefhebbende vriendin is. Mocht niet baten. Hij was wel zo vriendelijk me voor te stellen om terug naar de Ethiopean Airlines incheck balie te gaan. Kijken of het flesje nog in mijn ruimbagage erbij kan. En nee, zij kunnen het niet in mijn bagage stoppen. Mijn rugzak zit in een flightbag en die zit op slot. Zo slim ben ik wel.

Dus met Ethiopean dame en flesje weer langs de douane. Even zwaaien. Zoveelste keer dat ik heen en weer kwam gelopen na al officieel uit het land te zijn gestempeld. De dame bij Ethiopean Airlines was erg behulpzaam toen ik het uitlegde. Mijn bagage was echter allang richting vliegtuig. Dus met Ethiopean dame - met mijn flesje - weer terug naar de gate. Even zwaaien bij de douane.

Ethiopean dame vragen aan de beveiligingsman of het flesje meemocht. Nee, natuurlijk niet. Wel in het ruim. Dus langs de controle, de gate in. Ethiopean dame loopt nog steeds met mijn flesje in de hand. In de gate. Het vliegtuig staat voor de gate - kwestie van door de deur en over het asfalt naar de gate lopen. Helaas. Deur op slot. Druk gezwaai, gepraat en geregel van de Ethiopean dame om de deur open te krijgen. Uiteindelijk na een minuut of 10 was de deur open.

Samen met Ethiopean dame en het flesje - wat ik nu in m'n hand had - naar het vliegtuig gelopen. M'n rugzak was al uitgeladen. Slot open, flightbag opengeritst. En dan. Ik had eerder al anderhalf uur briljant Tetris gespeeld met mijn bagage. Alles zo - passen en meten - ingepakt dat het én paste én allemaal beschermd was tegen beschadiging. Ik kon op mijn rugzak gaan stáán en dan nog zou er niets beschadigen - alles is overigens heel aangekomen, dus geslaagd Tetris. Door te pogen een hard doch breekbaar flesje ertussen te proppen kon het weleens game over zijn. Past niet. Of je bent weer een uur bezig met reorganiseren.

Gelukkig had ik, om ruimte in mijn rugzak te winnen, mijn slaapmatje aan de zijkant van mijn rugzak gebonden. Strak opgerold, in zijn hoes. Dus de bovenkant van de hoes opengemaakt. En dan proberen mijn opgerolde matje bruut te verkrachten door met flink wat geweld het flesje Stoney Tangawizi naar binnen te duwen. Kostte even wat moeite. Maar hij zat goed beschermd in het matje.

Flightbag weer dicht, de boel op slot. Inmiddels was het tijd om het vliegtuig in te gaan. Dus trap op en zitten. Lange vlucht voor de boeg. Het flesje is heel aangekomen in Nederland. Gelukkig! Na al die moeite mag dat ook wel. Nu maar hopen dat J. het lekker vindt...

2 comments:

  1. Geslaagd tetris!! Beelden kun je echt goed verzinnen hoor. Ik dacht dat je het flesje Stoney gember al op had voordat je het verhaal afmaakte ;) Is dat met of zonder alco?

    ReplyDelete
  2. Alcoholvrij. Het is gewoon limonade. Van de Coca Cola Company ergens.

    ReplyDelete