My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Tuesday, November 10, 2009

Tandenfee

Er zijn van die dingen die je je afvraagt.
Op Zanzibar kwam ik in Nungwi een paar mensen tegen met tanden. Nu hebben de meeste mensen hier wel tanden - soms mist er een - maar ze hebben dan weer niet de halfjaarlijkse tandartscontrole die we in Nederland kennen. Fluoridetabletjes kennen ze ook niet. Tandenborstels en tandpasta wel. In Nederland kun je die niet kopen als je in de bus zit. In Tanzania wel. Bij elke stop wordt water, fris, sinaasappels en soms dus ook tandenborstels en tandpasta aangeboden. In de files om Dar ook. Handig als je denkt: goh, het is niet die walmende diesel voor me die ik ruik en proef, maar het zijn de dieselwalmen uit mijn eigen mond. Fight halitose while you're in the traffic jam! Sommigen gebruiken ook nog de traditionele tandenborstelbomen. Beetje kauwen en poetsen. Werkt antiseptisch. Niets mis mee.

Maar ik dwaal af. In Nungwi dus mensen met tanden. En in het midden van de boventanden oranjebruine vlekken. Vreemd. Verder leken de gebitten in orde. Zagen er sterk en niet rottend uit. Alleen die lach met Hup Holland plekjes geeft me een oranje-bruin vermoeden dat er iets vreemds gaande is. Navraag leerde dat de beide personen - m'n kokvriend Joshua die ik ooit noemde in een stukje over horeca salarissen en een serveerster - uit de Moshi - Arusha regio komen. Anderen hadden mooie tanden. Soms wat geel. Soms ontbreekt er een tand, maar dat zie je weinig bij jeugdigen, waartoe ik voor het arrogante gemak mezelf ook maar reken.
Oranje-bruine plekken dus. Alsof het plaatjesbeugelafdrukken zijn. Maar dan anders.

In de bus van Dar naar Lushoto in de Usambara bergen zat een jonge meid - nog geen 18 denk ik - naast me. Niets geen oranje plekken op de tanden. Het midden van de tanden was gewoon wit. Zoals het hoort. Of zoals wij vinden dat het hoort. Ze had wel een fietsenrek in haar bovengebit waar Rob de Nijs de regen echt niet meer zo zachtjes op het zolderraam laat tikken. De randen tussen de tanden waren grijs. Alsof je door wat wit tandglazuur door naar zwarte plekken aan de achterkant van de tanden zit te kijken. Vreemd. En in het geheel niet echt aantrekkelijk.

In Lushoto aangekomen werd ik belaagd door een jongen die vanalles wilde. Vooral mijn vriend zijn, maar eigenlijk dat ik bij zijn reisbureau wat hikes kwam boeken. Ook hij had een schrikbarend Rob-de-Nijs-speelt-een-uitwedstrijd-tegen-Zwart-Wit-'63 gebit. In Lushoto kwam ik meer mensen tegen met zo'n soortgelijk gebit. Klaarblijkelijk is het regionaal bepaald.

Aan de gezichtsbouw, huidskleur en lichaamsbouw kun je herkennen dat er veel verschillende stammen in Tanzania zijn. Maar het tanden-met-een-kleurtje verhaal heb ik nog geen vinger achter kunnen krijgen. Er zijn duidelijk regionale verschillen.

Ik hou het erop dat ze hier een paar tandenfeeen hebben die gebrekkig Engels spreken. Je legt als kind je gewisselde tand onder je kussen. De tandenfee komt. Traditioneel krijg je dan wat geld. Van Midden-Amerika weet ik dat mensen hun spaargeld in hun mond stoppen. Gouden tanden of tanden met gouden randen. Oude dag voorziening die niet zo makkelijk uit je broekzak (beter: wikkelrokplooien) wordt gestolen. Ik vermoed dat een tandenfee of twee daar wat over heeft gelezen in National Geographic, maar dat ze gebrekkig Engels begrepen. Ze gaf in ruil voor de tand dus geen muntje of briefgeld onder het kussen, maar meteen het geld in het gebit. Mooie koperkleurige muntjes in de Arusha - Moshi regio. En zwart geld in de Usambara Bergen.

4 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Rob de Nijs...Tokahaha.
  Kan hij wel de kaars, die s'nachts voor het raam staat, tussen klemmen. Heeft ie toch nog z'n handen vrij.


  Ik moet vandaag naar de tandarts.
  Ich hoffe, mein zahnarzt kommt nicht zu spleet.


  Den Dikke

  ReplyDelete
 3. Lol...
  Q: Het is zwart, zoetzout en het zingt?
  A: Drop de Nijs.

  ReplyDelete
 4. Rob, die drop nuttigt, valt...Dropvreter.

  ReplyDelete