My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Tuesday, August 10, 2010

Madagascar Dag 2: Tomaatkikker

26 juli 2008.
Ok, weer foto's uit Exotic Reserve Peyrieras. Wat inhoudt dat de beesten in gevangenschap zitten. De 'kooi' waar dit beest in zit is groter dan zijn territorium in het wild, dus hij zal het niet zo erg vinden. In de ruimte waar dit beest rondhopt door de modder - het regende lekker - zet een dierentuin een complete kolonie apen. Dus erg slecht zal ie het niet gehad hebben.

En als ie wel slechte zin heeft, dan scheidt ie gewoon een plakkerig slijmschuim uit dat je ogen en mond irriteren als je 'm probeert op te eten. Ik heb het hier over de Madagaskar Tomaatkikker. Een gek, tomaatgroot en -kleurig beest dat alleen op Madagskar voorkomt. Hij is wel enigszins bedreigd (Near Threatened), dus dat is wat minder. Maar hij staat er beter voor dan de meeste diersoorten op Madagaskar. Helaas gaat dat daar niet helemaal lekker. Versnippering en (illegale) houtkap zorgen voor het verdwijnen van habitat en verregaande erosie. De hooglanden van Madagaskar waren ooit allemaal bos. Nu is het meeste rijstveld, landbouwgrond, onbebouwd of kaal weggespoeld. Beetje jammer.

Ik heb deze Tomaatkikker maar als Dyscophus antongilii aangemerkt. Binnen het geslacht Dyscophus - Tomaatkikkers - zijn nog 2 andere soorten. Mocht iemand mij met zekerheid kunnen vertellen of dit inderdaad die Dyscophus antongilii is of een van zijn broertjes, laat dan commentaar achter! (hier of liever op Flickr)

De Tomaatkikker behoort verder tot de familie van Smalbekkikkers. Wat me weer aan die mop doet denken. Ken je die mop van die breedbekkikkers? Ze bestaan niet. Er bestaan dus geen breedbekkikkers. Arme ooievaar...

No comments:

Post a Comment