My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Wednesday, August 18, 2010

Madagaskar Dag 2: Komeetstaartvlinder

26 juli 2008.
In Exotic Reserve Peyrieras hadden ze ook een vlinder. Of een mot. De meeste insecten die tot de orde van de vlinders (Lepidoptera) behoren zijn motten. En veel motten zijn niet van die irritante fladderbeestjes die op een zomeravond rond je lamp vliegen. Neem de nachtpauwogen. Dat zijn nachtvlinders, eigenlijk motten. Ze zijn de grootste en spectaculairste vlinderachtigen die er zijn.

De komeetstaartvlinder is er zo een. Hij komt alleen op Madagaskar voor. Het is een van de grootste motten die er zijn. Zeker niet de grootste. Wel groot. Kop tot staart zo'n 25 cm lang! De komeetstaartmotten zijn in het wild bedreigd, maar gelukkig worden ze met succes gekweekt.

De volwassen vlinders hebben geen werkende roltong en kunnen dus niet eten. Ze leven dan ook maar een dag of 5. Dus je moet geluk hebben als je er net eentje tegenkomt! Dit exemplaar zat in gevangenschap en was gekweekt. In het hotel in Ranomafana, aan de rand van het oerwoud, zat een wild exemplaar. Met beschadigde staart. Het zijn erg mooie en fotogenieke vlinders. En in tegenstelling tot veel vlinders, vliegen ze niet weg als je eraan komt. Vandaar dat ik foto's kon maken op slechts 5 cm afstand.


For those who like the biological details:
Click a link and you'll go to the Flickr photo page for that rank in the biological classification. Or have a look in the 'Find wildlife photos' menu item on the left.

Phylum: Arthropoda; Arthropods / Geleedpotigen
Class: Insecta; Insects / Insekten
Order: Lepidoptera; Butterflies and Moths / Vlinders
Family: Saturniidae; Saturniids / Nachtpauwogen
Subfamily: Saturniinae
Genus: Argema; African Moon Moths / Afrikaanse Maanmotten
Species: Argema mittrei; Comet Moth / Komeetstaartvlinder

No comments:

Post a Comment