My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Friday, August 27, 2010

Wildlife spotting in het veld: hoe herken je gazelles enzo

Het is natuurlijk leuk. Op safari gaan. Je ziet wat beestjes. Maakt een foto. Lachen. Mooi. Maar je wilt natuurlijk ook weten wat je ziet. Je wilt niet eindigen zoals die mid-twintigers uit Engeland en Australië die een lange overland tour doen en eigenlijk alleen bezig zijn met: wat zuip ik vanavond en hang ik daarbij ondersteboven in een trapeze met een trechter, slang en bier of ga ik shotjes slammen?
Dat is ook leuk, maar vraag die gasten niet wat ze gezien hebben.

Goed. Je zit dus in je overland truck of 4x4. Je hebt geen dikke naslagwerken of Wikipedia bij je. En je bent nog geen expert in het veld. Hoe onthou je dan welk beest je ziet? Vooral al die gazelle-achtige beesten lijken op elkaar. En wat is nou een antilope, een gazelle of iets anders dat een beetje op een hert lijkt, maar dan geen of soms lange horens heeft. Geen gewei in elk geval. Dat heb je al wel gezien.

Voor een paar soorten zijn er handige manieren om ze te herkennen. Sommige beesten kun je herkennen aan de lijnen op de neus of de vlekken op de punt van de oren. Of de tekening op hun nek of borst. Heel leuk. Maar zodra je er maar aan komt gereden, rennen die springerige gazelles heel gezellig wel of ze staan verstopt in de bosjes. En rennen dan alsnog weg. Je hebt weinig gelegenheid om eens rustig tussen de benen te kijken of de bek open te trekken, want het gebit zegt ook heel veel bij determinatie! Je ziet alleen hun kont als ze wegrennen. En wat heb je nou gezien?

Het komt heel goed uit dat je sommige beesten erg goed aan hun kont kunt herkennen. Zeker bepaalde gazelles, bokken, antilopes. Ja, maar een deel van de beesten die een beetje op een springerig en slank hert met horens lijken zijn eigenlijk gazelles of antilopes. Heel verwarrend. De meeste gazelles zijn dan wel weer echte antilopen, maar niet alle antilopen zijn gazelles. En dan heb je ook nog die bokken dus. Rietbokken, waterbokken. Die zijn meest wat hariger. Maar goed.


Het herkennen van die beesten is handig. Er zijn ezelsbruggetjes voor. Neem nu de impala. De naam impala heeft een M in zich. Net als McDonald's. En impala's zijn ook een goede snack! In Oost-Afrika kun je ze niet eten, dus daarvoor zul je naar Zuid-Afrika moeten. Maar goed. Laat die impala nu een McDonald's M op zijn kont hebben! Heel helder herkenbaar. Nooit meer twijfel.

En dan de Grantgazelle. Die heeft een witte kont. Het wit loopt zelfs door tot óver zijn kont. Een soort vensterbank op zijn onderrug. In het Engels geven ze hem de bijnaam 1-11; one-eleven. Waarom? Nou, met die zwarte strepen op zijn dijen en die streep op zijn staart op die witte vacht is het net of dat er staat geschreven: one-eleven. Mooie rechte strepen. Ook goed te herkennen! En met zijn vierkante kont - de vensterbank - is het ook net een velletje papier. Maar dan anders. En je kunt ook nog makkelijk de naam Grantgazelle (Grant's Gazelle) linken aan die 1-11. De naam van het beest heeft ook 3 lange rechte stokletters: Grantgazelle. Net 1-11 dus :-)

Dan heb je de Waterbok, Waterbuck in het Engels. Dit beest is wat bruiner en plukkeriger. De wetenschappelijke naam voor de Waterbok is Kobus ellipsiprymnus, wat ongeveer zoveel betekent als: Kobus heeft een cirkel op zijn kont. Eigenlijk een wc-bril. Aan die wc-bril (toilet seat) kun je de waterbok ook herkennen. Heel makkelijk. En hoe onthou je de naam erbij? Dan moet je even de Engelse naam nemen: WaterbuCk. Van WC naar wc-bril is een kleine stap. Z'n vacht is poepbruin, dus dat moet ook geen associatieproblemen opleveren. Je moet echter wel opletten: het werkt alleen bij de Ellipswaterbok. Een ondersoort. De Defassawaterbok heeft meer een toiletdeksel. Niet zo spectaculair. In Kenia en Oeganda kom je de Defassawaterbok tegen. De Ellipswaterbok kom je weer tegen ten zuid-oosten van de Riftvallei. Dus deze 'tip' had ik alleen wat aan in Selous Game Reserve in Tanzania. Maar als je dan eindelijk het beest herkent hebt en er een mooie foto van gemaakt hebt, is het net of je een Royal Flush hebt :-)

No comments:

Post a Comment