My East Africa, Madagascar & other wildlife photos

www.flickr.com More of my East Africa photos
www.flickr.com More of my Madagascar photos
www.flickr.com More of my other wildlife spotting photos

Friday, September 10, 2010

L'Hoest Mogelijk?

Als je van wildlife spotten houdt, is het wel handig om te weten wat voor wildlife je dan wel niet spot. Vandaar dat ik een stapeltje wildlife boeken mee had genomen naar Oost-Afrika. Hieronder zat de Kingdon Pocket Guide to African Mammals. Jonahtan Kingdon heeft een goede compacte gids gemaakt die je in het veld goed kunt gebruiken. Deze zoöloog weet erg veel van al het Afrikaanse wild en kan ook vrij begenadigd de dieren tekenen en schilderen. Commentaar die hij af en toe krijgt is de onnatuurlijke houding die hij dieren meegeeft. Soms lijkt hij lui te zijn en een lineaal te gebruiken om een rug of poot te tekenen. Niet echt natuurgetrouw. Hoewel het merendeel van de afgebeelde zoogdieren erg goede weergaven zijn, waarmee je vrij goed een dier in het wild kunt determineren.
The Kingdon Pocket Guide to African Mammals on Amazon

Goed kunnen determineren in het wild is soms erg lastig. Een leeuw of luipaard herken je nog makkelijk - hoewel sommigen luipaarden en jachtluipaarden misschien door elkaar halen als ze ze nog nooit gezien hebben in het wild. Maar met het cluster apen en dan specifiek Colobusapen of Meerkatten wordt het noodzakelijk goed te kijken. Veel van die apen lijken best wel op elkaar. En je hebt waarschijnlijk nog nooit van de meeste gehoord. Ik niet althans en ik ken toch redelijk wat dieren. Bewijs dat dit cluster eigenlijk een soort chaos is, is dat veel van die apen onder verschillende wetenschappelijke namen voorkomen. De ene keer is een clustertje apen allemaal een soort met een zooitje ondersoorten. De andere keer is een vermeende ondersoort weer een andere soort met zelf weer een paar ondersoorten. Zelfs de namen van geslachten worden uitgewisseld, al naar gelang van de laatste onderzoeken of wie je nu weer wilt aanhangen.

Zo ook de L'Hoëstmeerkat (L'Hoest's Monkey). Op het hele verhaal van wat voor soort het nu weer wel of niet is, zal ik niet ingaan. De flink bedreigde - IUCN status Vulnerable - L'Hoëstmeerkat is voornamelijk lastig uit te spreken. Nog best goed te herkennen. Ik heb er maar één gezien. Met telelens tussen de donkere bomen in de late middag een paar foto's van bedenkelijke kwaliteit kunnen maken. Bedenkelijk, maar wel herkenbaar. Ik kwam 'm tegen in de Bigodi Wetland Sanctuary in Oeganda. We deden daar een Swamp Walk. Bigodi Wetland Sanctuary ligt tegen het Kibale Forest National Park aan. Die morgen hadden we in Kibale Forest de chimpansees getrackt. En gevonden.Het is ook best handig als de gids in het moeras je weet te vertellen wat voor aap je ziet. Scheelt weer door je boekje bladeren terwijl je foto's probeert te maken. En dan dus even goed onthouden wat ie allemaal heeft gezegd bij welk dier en opschrijven na de wandeling. 's Avonds schrijf je dus op welke dieren je gezien hebt. Beter daar ter plekke doen, dan proberen een paar maanden later als je de foto's uitzoekt. Dan nog achterhalen wat je ergens zag in een glimpje is een stuk lastiger. Je loopt 's avonds bij zwak licht nog even door de Kingdon Pocket Guide heen om te kijken wat ze over die beesten schrijven. Die L'Hoëstmeerkat. Rechte rug. Rechte poten. In een onnatuurlijke houding bij elkaar. Beroerde tekening. Hoe komt zoiets in zo'n boek terecht?

Vele maanden later ben je je foto's aan het uitzoeken. De echt goede zitten allang in je Highlights Album. Je wilt kijken of je van elke diersoort die je gezien hebt ook een foto hebt. Wildlife spotting is een soort vliegtuigspotten. Maar dan veel leuker natuurlijk. Je bekijkt de enkele foto van de L'Hoëstmeerkat. Matige kwaliteit. Eigenlijk geen enkele echt goede. Maar. Hoe staat die gekke aap daar nu op de tak? Ziet er niet uit?! Die pose heb ik eerder gezien. Laat ik nu een foto hebben van een L'Hoëstmeerkat. Op een tak. Rechte rug. Staart in een krul. Rechte voor en achterpoten die met 4 handen de tak beetpakken. Vergelijk het plaatje hierboven. De foto. En de tekening uit het boek. Op de foto kijkt ie iets meer naar de camera. Kingdon had geen camera, die had een potlood. En welke aap staart er nu in een potlood? Als je zekerheid wilt of een vage foto van een bepaalde aap is: ik heb voor mezelf het onmiskenbare bewijs. Een 1 op 1 match. Nog nooit zo gemakkelijk.
Maar. Van veel diersoorten heb ik tientallen foto's. Geen een in de pose van de gids - dat zou ook wel te bizar zijn. Je hebt in totaal maar 5 foto's - en slechte - van een dier. Van deze aap. En een ervan is precies 'uit het boekje'.

L'Hoest mogelijk?


For those who like the biological details:
Click a link and you'll go to the Flickr photo page for that rank in the biological classification. Or have a look in the 'Find wildlife photos' menu item on the left.

Phylum: Chordata; Vertebrates / Gewervelden
Class: Mammalia; Mammals / Zoogdieren
Order: Primates; Primates / Primaten
Suborder: Haplorrhini; Tarsiers, Monkeys and Apes / Apen en Spookdieren
Infraorder: Simiiformes; Simians / Apen
Parvorder: Catarrhini; Old World Monkeys and Apes / Smalneusapen
Superfamily: Cercopithecoidea; Old World Monkeys / Apen van de Oude Wereld
Family: Cercopithecidae; Old World Monkeys / Apen van de Oude Wereld
Subfamily: Cercopithecinae; Baboons, Macaques and Vervet Monkeys / Meerkatachtigen
Genus: Cercopithecus; Guenon Monkeys / Echte Meerkatten
Species: Cercopithecus lhoesti; L'Hoest's Monkey or Mountain Monkey / L'Hoëstmeerkat of Bergmeerkat

No comments:

Post a Comment